Alles over hechtingen

Lees hier over wondverzorging middels hechten. Vaak is hechten niet nodig, een pleister op de wond volstaat. Een enkele keer is de wond diep, om de groei van wild vlees te voorkomen is hechten noodzaak. Er zijn verschillende methoden om te hechten, en er worden diverse materialen gebruikt.

hechtingenNiet oplosbare hechtingen

Er worden geen statistieken bijgehouden welke type hechtingen het meeste voorkomen, maar ga er maar vanuit dat de niet oplosbare hechting het meeste voorkomt. Meestal gaat dat met zwarte draad en zijn het afzonderlijke hechtingen. De arts maakt een boogje met de draad door de wond, en na iedere steek begint hij of zij opnieuw met een stukje draad. De wond moet na de ingreep twee dagen droog blijven, en na ongeveer drie weken kunnen de hechtingen eruit.

Over het algemeen blijft er geen litteken achter. Bij onderhuidse hechtingen, dit is meestal tijdens een operatie, wordt er een doorlopende hechting aangebracht. De arts gebruikt dan één lange draad om te hechten. Dat het meer litteken geeft maakt niet uit, het is immers onderhuids, en daardoor onzichtbaar.

Oplosbare hechtingen

Bij oplosbare hechtingen wordt er draad gebruikt gemaakt van een natuurproduct. Na ongeveer drie weken is de draad vergaan, en opgenomen door het lichaam. Vooral kaakchirurgen gebruiken oplosbare hechtingen veelvuldig. Je voelt in de mond niet meer dan een knoopje en een stukje draad wat vanzelf weggaat. Ook na een bevalling wordt meestal een oplosbare hechting gebruikt. Een enkele keer geeft het knoopje van de hechting irritatie, wordt er niet gewacht totdat de hechting opgelost is, en haalt de verloskundige het knoopje weg.

Alternatieven voor hechten

Het hechten van een wond is al erg oud. In de tussentijd heeft de techniek niet stilgestaan, en zijn er vindingen gekomen als alternatief voor hechten. Ook deze vindingen worden al decennialang ingezet, en hebben zich op alle fronten bewezen.

Een oud alternatief is het plaatsen van krammen of haakjes, en dat wordt nog steeds gedaan. De arts sluit de wond door het als het ware dicht te nieten.

Een andere methode is een wond dicht lijmen. Hierin wordt een combinatie van technieken gebruikt, want naast de lijm wordt de wond dichtgehouden met zwaluwstaartjes. Het dichten van een wond met lijm en zwaluwstaartjes gaat eenvoudig. Allereerst maakt de arts de pleisters klaar, op de plaats waar de pleister over de snee gaat is de pleister smaller gemaakt, en dat is een zogeheten zwaluwstaartje. Zodra de pleisters klaar zijn sluit de arts de snee door het te lijmen, waarna over de snee de zwaluwstaartjes gaan.

Deze techniek wordt gebruikt bij kleine wondjes, maar die net te groot zijn om het vanzelf te laten helen. De lijm bevat bestanddelen die de wond snel laten genezen. De reden waarom het een combinatie van twee methodes is, is omdat soms enkel het zwaluwstaartje voldoende is om de snee dicht te houden zodat het kan genezen.

Alternatieven voor hechten